Rasfatul la bebelus

Puteti sa rasfatati un copil? Aceasta intrebare este foarte normala in timpul primelor cateva saptamani de viata daca un copil plange mult intre mese in loc sa doarma linistit. Il luati in brate si-l plimbati de jur imprejur si atunci el se opreste din plans – cel putin pentru moment. Il puneti jos si incepe din nou. Totusi, nu trebuie sa va faceti prea multe probleme in legatura cu faptul ca l-ati putea rasfata in timpul primelor 6 luni.

Rasfatul la bebelus Sunt sanse mari ca un astfel de copil pur si simplu sa nu se simta bine. El inceteaza sa mai planga atunci cand il luati in brate probabil datorita miscarii si distragerii atentiei, precum si datorita presiunii calde aplicata asupra abdomenului sau; toate aceste lucruri il fac sa uite de durerea sau tensiunea pe care o resimte, cel putin temporar.

 

Raspunsul la intrebare depinde in realitate de ce “lectii” considerati dumneavoastra ca pot invata bebelusii in primele luni de viata.

 

Este putin probabil ca acestia sa fie capabili sa invete sa se astepte ca cea mai mica dorinta a lor sa fie implinita imediat, 24 de ore pe zi. Aceasta ar insemna ca ei sa fie rasfatati. Stim totusi ca bebelusii nu pot anticipa viitorul; ei traiesc in intregime aici si acum. De asemenea, ei nu pot gandi astfel – “ Ei bine, am de gand sa le fac viata mizerabila acestor oameni pana cand imi vor da tot ce vreau” – iar aceasta este o alta caracteristica a copiilor rasfatati.

 

In timpul acestei perioade copilul invata increderea ( sau neincrederea) fata de lume. Daca nevoile lor sunt implinite promt si cu dragoste, atunci ei vor ajunge sa simta ca lumea este un loc placut, un loc in care se intampla de obicei lucruri bune si in care experientele negative sunt rapid corectate. Psihiatrul Erik Erikson a considerat ca acest sens de incredere elementaradevine parte a caracterului copilului.

 

Asadar, raspunsul la intrebarea “ Poate fi rasfatat un bebelus?” este NU, si acest raspuns este valabil pana cand acesta ajunge la varsta la care va putea sa inteleaga de ce dorintele lui nu sunt indeplinite imediat ( acest lucru se intampla probabil in jurul varstei de 9 luni).

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?