Sfaturi de creştere sănătoasă a copilului

După naşterea copilului, tot ceea ce ne dorim de la viaţă este să avem un copil sănătos din toate punctele de vedere. Familia este principalul factor de influenţă asupra copilului ȋn ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea lui armonioasă. De aceea, responsabilitatea creşterii şi educării copilului nu cunoaşte margini, iar fiecare acţiune pe care părinţii o ȋntreprind ȋn ȋngrijirea acestuia ȋşi pune amprenta asupra sănătăţii lui.

Cu ajutorul informaţiei, a dragostei, a răbdării, misiunea poate fi ȋndeplinită. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta sa creşti sănătos un copil.

 

Implică toată familia ȋn creşterea copilului

 

A fi părinte este o sarcină dificilă, iar de cele mai multe ori responsabilitatea pentru creşterea şi dezvoltarea copilului revine mamei. Ȋnsă nu doar mama trebuie să işi asume acest rol, ci şi tatăl şi bunicii, astfel ȋncât să fie implicaţi toţi membrii familiei.

 

Menţine un stil nutriţional sănătos ȋn familie

 

Inducerea şi menţinerea unui stil nutriţional cât mai echilibrat şi sănătos începe din familie, din primii ani de viaţă şi este benefică atât copilului, cât şi întregii sale familii. Există un număr de afecţiuni cronice ale adultului , foarte răspândite şi care cauzează multă suferinţă, decese premature şi o calitate a vieţii precare, despre care se consideră că sunt asociate cu un stil alimentar şi de viaţă nesănătos (sedentarism) – cariile dentare, obezitatea, hipertensiunea arterială, anorexia adolescenţilor (modele culturale şi „estetice eronate”, „conflicte” alimentare).

 

Este de menţionat şi faptul, esenţial pentru curba de creştere şi dezvoltare a fiecărui copil în parte, că ne naştem cu un anumit grad de condiţionare genetică în ceea ce priveşte tipul constituţional şi statura; cu alte cuvinte copilul unor părinţi cu statura peste medie şi constituţie atletică, va fi mai înalt şi poate chiar mai voinic decât colegii săi de generaţie, în timp ce fetiţa născută prematur, a unor părinţi de statură nu foarte mare, va fi mai scundă, faţă de alţi copii de aceeaşi vârstă. Important este de a stabili curba de creştere a fiecărui copil în parte şi de a urmări în dinamică dezvoltarea, atât ca statură şi greutate, cât şi calitativă, psiho-emoţională, cognitivă (capacitatea de învăţare) şi motorie, pe fiecare vârstă în parte. Compararea copiilor între ei nu este benefică, nici copiilor şi nici echilibrului emoţional al părinţilor.

 

Ţine cont ȋntotdeauna de nevoile copilului

 

De cele mai multe ori, părinţii primesc o sumedenie de sfaturi “bine intenţionate” privind creşterea şi dezoltarea copilului lor, care nu fac decât să le complice existenţa.

 

Mulţi părinţi, din dorinţa de a-şi ajuta şi proteja cât mai bine copiii şi copleşiţi de atâtea mesaje contradictorii sau chiar înspăimântătoare, ajung să ia decizii fără să mai verifice ceea ce este bine pentru copilul lor.

 

Nu neglija ȋntru totul sfaturile specialiştilor

 

Multă lume este captiva unei mentalităţi eronate în acest domeniu, făcând o confuzie regretabilă şi uneori primejdioasă pentru copii, de a exclude complet opiniile specializate, înlocuindu-le cu mijloace de tratament adjuvante, de a face auto-medicaţie, de a temporiza prezentarea la specialist în anumite situaţii, lăsând unele boli să se agraveze. Chiar dacă nu este niciodată plăcut sau confortabil să mergi la spital sau la policlinică, de cele mai multe ori „paza bună trece primejdia rea”.

 

Ai ȋncredere ȋn instinctual tău matern

 

Ȋn ziua de astăzi există o explozie informatională şi un “bombardament” cu sfaturi din toate direcţiile. Tot timpul va exista cineva care va vrea să te ȋnveţe cum să fii un părinte mai bun şi care ȋţi va sugera fie să cumperi anumite produse şi să renunti cu desăvârşire la altele, fie să vaccinezi sau nu copilul, să renunţi la anumite medicamente şi să-i dai cutare vitamine.

 

Unele sfaturi despre creşterea copiilor vor fi utile, altele nu, unele de la persoane avizate, altele nu, unele pe care eşti convinsă că le vei aplica, altele pe care esti sigură că NU le vei pune ȋn practică niciodata.

 

Orice ar fi, nu te pierde cu firea, nu ȋţi pierde nici speranţa şi nici încrederea în abilităţile tale de părinte; ţine seama de toate sfaturile pertinente, ia decizii raţionale şi nu uita, dragostea este cel mai important aliment şi medicament, ea ne învaţă să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noştri.

 

Să  fim,  deci,  responsabili ca  părinţi,  încrezători, obiectivi,  informaţi şi  să  ne  bizuim  pe  resursele terapeutice existente.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?