Sfaturi pentru succesul unei diete echilibrate

Incurajati inca de la varste foarte mici orice comportament bun fata de momentul mesei. (se numeste consolidare pozitiva). Ex: Daca sugarul mare 9-10 luni reuseste sa-si ia singur din farfurie un cubulet mic de morcov fiert si sa-l duca la gurita, apoi sa-l mestece, trebuie rasplatit cu o exclamatie sau alt gest de incurajare. La copilul mai mare putem folosi “consolidarea pozitiva” daca mananca singur sau nu face mofturi la ceea ce ii oferiti.

Sfaturi pentru succesul unei diete echilibrate

O greseala frecventa pe care o facem noi parintii este rasplata “cu un dulce” daca copilul nostru a realizat ceva sau daca a fost ascultator. Acest comportament este nociv pe de o parte pentru ca recompensa este mai bine sa fie morala si nu materiala, iar pe de alta parte pentru ca il obisnuieste pe copil cu gustul “dulce”, mai tarziu in evolutia lui incercand sa compenseze nerealizarile sau frustarile cu un exces de astfel de produse.

 

Incurajati comportamentul “bun” fata de o alimentatie corecta. Explicati pe de o parte de ce este bine sa mancam un anumit aliment si de ce este bine sa avem un echilibru in alimentatie. Pe de alta parte incercati ca masa sa fie un moment atractiv (aranjata frumos, eventual si in farfuriuta lui sa aranjati mancarea cat mai interesant).

Atentie! Mancatul in graba, cititul in timpul mesei, uitatul la televizor, favorizeaza in timp aparitia unor dezechilibre metabolice cum este dislipidemia.

Alte articole pe aceeasi tema

Sa vorbim despre vitamine

Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Vitamina A

Vitamina A

Vitamina A este vitamina esentiala pentru imunitatea organismului. Despre sursele alimentare si cand este necesara suplimentarea medicamentoasa puteti citi in articolul urmator.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?