Shaken Baby Syndrome – Sindromul bebeluşului scuturat

Oboseala, stresul, neajunsurile şi supărările zilnice ȋi fac pe unii părinţi să se enerveze foarte repede şi să cedeze impulsului de a-l zdruncina violent pe copil, ȋn special când acesta plânge isteric. Şi de cele mai multe ori efectul este cel scontat, copilul tace. Acesta metoda are insa efecte covarsitoare pentru cel mic. Citeste despre consecințele traumei abuzive la nivelul capului copilului.

Cauze

 

Bebelușul are mușchii gâtului mai slab dezvoltați și de multe ori, aceștia se contracta intens pentru a putea suporta greutatea capului loar, iar craniul, încă în dezvoltare așteaptă închiderea fontanelelor și prezintă de asemenea și o mobilitate crescută în interiorul cutiei craniene. Astfel, prin zdruncinare, capul bebelușului se va roti necontrolat ce va determina concomitent și mișcarea creierului în interiorul cutiei craniene. Această mișcare necontrolată a țesutului nervos va determina afectarea vaselor, nervilor.

 

Simptome 

 

Simptomele depind de gravitatea leziunilor. Iritabilitate, probleme de respirație, vomă, crize, pielea este palidă sau albăstruie, dificultate de a sta treaz, nu mai are poftă de mâncare, ochii pot fi sticloşi, mergând până în formele extreme cu paralizie sau comă. 

 

În cazuri grave pot apărea hemoragii intracraniene, coastele pot fi fracturate, se pot produce leziuni la nivelul coloanei vertebrale, simptome ce atesta abuzarea violentă a copilului. 

 

Consecințele traumei abuzive la nivelul capului

 

Trauma abuzivă și repetitivă la nivelul extremității cefalice a bebelușului determină apariția unui sindrom numit ”Shaken Baby Syndrome” ce poate avea consecințe de lungă durată asupra dezvoltării copilului. Cel mai adesea această afecțiune apare în cadrul familiilor dezorganizate, în care copiii sunt neglijati sau abuzați. 

 

Ȋn cazurile de SBS, durata şi forţa cu care copilul a fost scuturat, numarul episoadelor determină gravitatea consecinţelor.

 

De obicei copilul este zdruncinat de către o persoană în timpul perioadelor de furie, de cele mai multe ori apărute în urma faptului neincetarii plânsului copilului. Zdruncinarea va determina apariția de leziuni la nivelul sistemului nervos, mergând până la apariția unei inflamații sau în cazuri grave (prin lovirea capului bebelușului de o suprafață dură) de hemoragii intracerebrale. 

 

Consecinţele grave care pot apărea sunt:

 

 • pierderea vederii şi a auzului
 • paralizie
 • retard mintal
 • coma
 • dificultăţi ȋn vorbire
 • probleme de atenţie şi de memorie
 • hematom (colectare de sânge ȋntre creier şi craniu)
 • edem cerebral (imflamarea creierului)
 • hemoragie oculară
 • desprindere de retina
 • fracturi la nivelul toracelui şi a capului, depinzând de modul cum a fost ţinut copilul
 • moartea

 

Activități precum legănatul pe genunchi, sau joaca în care mămica îl aruncă în are nu determină apariția acestui fenomen, cel mai important fiind să nu se zdruncine necontrolat capul acestuia. 

 

Scris de: Alexandra Guta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?