Sindromul mortii subite la sugari

Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) reprezinta moartea sugarului cu varsta sub 1 an, cel mai frecvent la varsta de 2-4 luni, fara o cauza cunoscuta. In mod obisnuit, decesul copilului survine in timpul somnului. Nimeni nu este vinovat de moartea copilului prin SMSS, aceasta neputand fi nici prevazuta si nici prevenita.

MSS este cunoscuta si dupa numele de moartea in patut sau moartea subita neexplicata a copilului.

 

Cauze

Cauza SMSS este necunoscuta. Cu toate acestea, exista cativa factori de risc care influenteaza declansarea lui, cu toate ca relatia dintre acestia si SMSS nu este foarte clara.

 

Posibili factori de risc:

 

  • bebelusi cu varsta mai mica de 1 an
  • bebelusi nascuti prematur
  • bebelusi ce fac parte dintr-un cuplu de gemeni sau tripleti
  • bebelusi ale caror mame au fumat in timpul sarcinii si nu s-au ingrijit adecvat
  • bebeluşi expusi la fum de ţigară după naştere

 

Baietii sunt afectati mai des decat fetele. Incidenta bolii este mai crescuta in timpul iernii.

 

Investigatii, diagnostic, simptoame si tratament

Nici o investigatie nu poate determina daca bebelusul se afla in pericol de moarte subita. Nu exista investigatii care sa determine daca un bebelus are risc crescut de SMSS.  Nu exista tratament pentru sindromul mortii subite a bebelusului. SMSS nu prezinta simptome specifice.

 

Metode de prevenire a sindromului mortii subite la bebelusi

Desi moartea prin SMSS nu poate fi prezisa sau prevenita, se pot lua totusi urmatoarele precautii:

 

Evitarea expunerii sugarului la fumul de tigara 

Renuntati la fumat in timpul sarcinii si aveti grija sa nu expuneti copilul in incaperi unde se fumeaza. Tinerea copilului in incaperi cu fum dens de tigara determina aparitia hipoxiei (lipsa oxigenarii creierului) si hipercarbiei (excesul de dioxid de carbon), factori care cresc riscul decesului sugarilor in urma sindromului subit.

 

Pastrarea camerei copilului bine aerisita

Aerisiti zilnic camera copilului si aveti grija sa pastrati o temperatura constanta. Nu imbracati copilul prea gros in timpul somnului. Supraincalzirea favorizeaza aparitia SMSS.

 

Dormitul pe spate 

Intotdeauna culcati bebelusul pe spate. Aceasta este regula de aur in ceea ce priveste somnul bebelusului si cea mai sigura pozitie de dormit. In urma promovarii acestei masuri simple de prevenire, medicii au inregistrat cu aproape 50% mai putine decese cauzate de sindrom.   

 

Culcarea copilului direct pe saltea

Culcati copilul pe spate, direct pe saltea, fara alte lucruri prin preajma lui, cum ar fi jucariile, paturica, pernele. Potrivit medicilor, bebelusul se poate sufoca si chiar strangula in aceste accesorii. 

 

Este recomandat ca salteaua pe care doarme sa fie cat mai tare sau ferma. Trebuie folosite asternuturi fixate la saltea si saltele care nu se deplaseaza. Daca se folosesc invelitori de protectie pe barile patutului, acestea trebuie legate strans, pentru a nu se putea deplasa. Daca folositi o paturica pentru a inveli bebelusul, aveti grija ca aceasta sa nu treaca de pieptul bebelusului.

 

Evitarea dormitului in acelasi pat cu bebelusul

Specialistii au descoperit ca bebelusii care dorm in acelasi pat cu parintii sunt supusi mai multor pericole care atenteaza la viata lor: sufocare accidentala, cadere din pat etc. Daca mama copilului este fumatoare, bea alcool, ia droguri, este foarte obosita, iar copilul s-a nascut prematur (nascut inainte de 37 de saptamani), a fost mic la nastere ( mai putin de 2,5 kg) sau are sub 3 luni este recomandat sa nu se doarma in pat cu bebelusul. De asemenea, nu trebuie dormit cu copilul pe o canapea sau fotoliu extensibil.

 

Supravegherea atenta a bebelusului

Patutul copilului e bine sa fie asezat in aceeasi camera cu a parintilor. Astfel puteti supraveghea mai usor bebelusul si puteti verifica daca respira, facilitati alaptarea pe timpul noptii. De asemenea, se creeaza si o legatura mai puternica intre parinti si copil.

 

Suzeta

Un studiu publicat in “British Medical Journal” arata ca la bebelusii care dorm cu suzeta riscul mortii subite se reduce cu 90%. Suzeta trebuie oferita dupa varsta de 1 luna si trebuie cunoscut faptul ca poate face alaptarea mai dificila. Nu exista riscuri daca se aseaza suzeta in gura copilului dupa ce acesta a adormit. Copilul nu trebuie fortat daca nu accepta suzeta.

 

Alaptarea bebelusului

Specialistii au descoperit ca alaptarea bebelusului scade cu 50% riscul sindromului mortii subite. Asadar, apaltati copilul de cate ori o cere. Laptele matern scade riscul aparitiei infectiilor intestinale si respiratorii.

 

Cat de mult ajuta un dispozitiv de monitorizare a somnului?

Nu exista nicio dovada ca aceste dispozitive sunt eficiente in reducerea riscului mortii subite.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?