Tegumentele la nou-nascuti

Pielea nou-nascutului sufera o multime de tranformari atat de culoare cat si de textura pe masura ce trece timpul de la momentul nasterii. Totusi, nou nascutii au cateva caracteristici specifice ale pielii pe care trebuie sa le stii.

 

Fenomene fiziologice (normale) intalnite la nou nascuti

 

Multi dintre nou nascuti prezinta:

  • o descuamare a tegumentelor mai accentuata la nivelul membrelor. Este o modificare care nu necesita tratament.
  • millium ( mici umflaturi albicioase, mai ales pe fata). Cauza este acumularea de sebum. Dispar spontan la sfarsitul primei luni de viata.
  • extremitati reci cu piele “marmorata” – se datoreaza imaturitatii termoreglarii. Nu necesita un tratament, numai asigurarea unui confort termic adecvat. (Atentie: NU excesiv)

Exista insa si manifestari patologice la nivelul tegumentelor la varsta de nou nascut si sugar. Cea mai cunoscuta si frecventa este piodermita. Aceasta reprezinta o infectie bacteriana cu eruptie pe trunchi, membre si fata, - eruptie constand in elemente veziculoase cu colectie, aparute pe un fond rosiatic.

Atentie: piodermita reprezinta o situatie patologica care trebuie anuntata imediat medicului pentru tratament adecvat.

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?