Test: Are copilul tau un risc crescut de aparitie a anemiei?

Anemia reprezinta reducerea cantitatii de hemoglobine din eritrocite ( globule rosii) sau/si reducerea numarului total de eritrocite. Anemia feripriva, anemia datorata deficientei de fier, este cea mai comuna forma de anemie. Fierul este introdus in organism prin intermediul alimentelor, insa corpul nostru foloseste fierul produs de globulele rosii vechi.

Anemia feripriva apare, in general, in intervalul de varsta 9 luni – 2 ani, de aceea toti copiii ar trebui evaluati prin recoltarea de analize de sange in vederea stabilirii nivelului de fier din organism.

 

Iti punem la dispozitie un test cu ajutorul caruia afli daca micutul tau are un risc crescut de aoparitie a anemiei.

 

1. A avut mama in timpul sarcinii o anemie moderata sau severa? Daca Da, 1p

2. Mama a nascut normal sau prin operatie cezariana?

Nastere normala 0p

Cezariana 1p

3. Sugarul s-a nascut premature sau s-a nascut la termen?

Prematur 1p

Normal 0p

4. Copilul a fost alimentat natural sau artificial de la nastere?

Natural 0p

Artificial 1p

5. A fost diversificat correct sau incorrect?

Corect 0p

Incorect 1p

6. A avut sugarul sau copilul mic ( pana la 2 ani) mai mult de 5 episoade de imbolnaviri respiratorii pe an?

Daca da 1p

7. Are copilul o infectie cronica sau infectie minora?

Daca da 1p

8. Dupa un an i-ati administrat lapte de vaca sau o formula de lapte praf?

Lapte de vaca 1p

Lapte praf 0p

9. Este suspectat sau confirmat ca ar avea o parazitoza intestinala?

Daca da 1p

10. In alimentatie faceti exces de lactate si fainoase, fara sa insistati pe cantitatea adecvata de carne sau ficat?

Exces 1p

 

Daca scorul la acest chestionar este peste 8, riscul aparitiei unei anemii este mare si prezentati-va la medic!

Daca scorul este intre 5-7 riscul aparitiei anemiei este mediu si incercati sa aflati daca exiata anumite erori in alimentatie si nu numai.

 

Cum prevenim deficienta de fier?

 

Alapteaza sau ofera lapte formula imbogatita cu fier: se recomanda continuarea alaptarii pana cand copilul implineste 1 an. Fierul din laptele de san se absoarbe de 3 ori mai bine decat cel din laptele formula. Laptele de vaca nu este o sursa buna de fier si nu se recomanda a fi introdus in alimentatia copilului pana la varsta de 1 an. 

 

Ofera-i o alimentatie echilibrata. La inceperea diversificarii – in jurul varstei de 4-6 luni – ofera-i alimente cu adaos de fier, cum ar fi cerealele de orez imbogatie cu fier. Pentru copiii mai mari, peste 1 an, sursele bune de fier includ albusul de ou, carnea rosie, puiul, pestele, fasolea si legumele cu frunze verzi. Limiteaza aportul de alimente cu multe calorii, dar sarace in vitamine si minerale, cum ar fi sucurile sau chipsurile.

 

Mareste absorbtia fierului. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului. Desi sucurile de citrice nu sunt chiar recomandate pentru copiii cu varsta mai mica de 1 an, ii poti oferi copilului alte alimente bogate in vitamina C: pepenele, capsunile, piersicile, kiwi, portocale, mandarine, lamai,broccoli, varza, spanac, rosii si cartofi.

 

Suplimentele de fier. Daca piticul tau s-a nascut prematur, cu o greutate mica sau este alaptat, insa mesele sale solide nu includ alimente bogate in fier, cum ar fi cerealele fortificate sau carnea, poti introduce un supliment de fier in dieta sa.

 

 

 

Alte articole pe aceeasi tema

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Dezvoltarea psihomotorie a copilului

Fiecare bebelus venit pe lume este diferit de ceilalti, cu infatisare si comportament propriu. Fiecare copil are un ritm propriu al dezvoltarii. Cu toate acestea, cand trebuie sa ne ingrijoram in ceea ce priveste dezvoltarea psihomotorie?