Totul despre diversificarea alimentaţiei la bebelusi

Introducerea alimentelor semisolide (piureuri şi cereale) înaintea vârstei de 4 luni nu este indicată şi nici utilă sugarului alimentat la sân sau cu o formulă de lapte adecvată vârstei sale; diversificarea precoce a alimentaţiei poate scădea cantitatea de nutrienţi utili, rata de creştere şi chiar poate induce anumite tulburări alimentare, unele potenţial severe.

La aproximativ 4 luni de viaţă, un sugar sănătos şi cu o dezvoltare neurologică bună poate să înghită alimente lichide şi păstoase fără a mai face mişcarea iniţială de supt, deci poate să primească alimente adecvate vârstei, cu linguriţa. La 4-5 luni sugarul manifestă interes faţă de lucrurile din jur - inclusiv alimente , pe care le apucă cu mânuţa, le priveşte şi le „gustă” – de aceea trebuie să fim foarte atenţi cu tot ceea ce este la îndemâna sugarului, în pătuţul său sau pe masă, pentru a preveni ingestia sau inhalarea în căile respiratorii a fragmentelor mici, detaşabile, de obiecte, inclusiv alimente pe care nu le poate mesteca.

 

Este cunoscută, dar trebuie mereu reamintită fiecărei noi generaţii de părinţi, interdictia absolută de a administra sugarilor şi copiilor sub 2 ani orice aliment solid ce necesită mestecare (sâmburi, boabe, mazăre, fasole, coaja de la fructe, coaja de pâine) cu care se poate îneca- sufoca. De asemenea,  din aceeaşi cauză  este  binecunoscută  indicaţia-avertisment inscripţionată  pe  jucăriile  cu  componente detaşabile - „CONTRAINDICAT COPIILOR SUB 3 ANI”! Toţi cei care supraveghează/alimentează sugari şi copii mici trebuie să cunoască şi să prevină acest risc potenţial; cazurile de corpi străini în căile respiratorii ale sugarilor, de pneumonii şi supuraţii pulmonare prin aspiraţie de corpi străini, sunt severe din punct de vedere medical, uneori chiar ameninţătoare de viaţă.

 

Diversificarea alimentaţiei după vârsta de 4-5 luni este susţinuta şi de faptul că abia după acest interval tubul digestiv al sugarului este pregătit funcţional să digere şi alte principii alimentare decât proteinele din  lapte.  Aceasta  permite  adăugarea  în  dieta  sugarului  a  făinoaselor  FĂRĂ  GLUTEN  (pâinea  şi făinoasele ce conţin gluten sunt interzise până după vârsta de 8-9 luni), a piureurilor de fructe şi legume, care vor aduce un aport suplimentar şi necesar de fier şi vitamine. Supa cu carne şi carnea mixată (pui, vită) se poate introduce după 6 luni, când sugarul are capacitatea de a metaboliza excesul de produşi azotaţi rezultaţi din prelucraea proteinelor din carne. Este important de înţeles şi faptul că fiecare copil are propria sa rată de dezvoltare şi propriile caracteristici (de exemplu, sugarii care s-au născut prematur trebuie evaluaţi şi în funcţie de vârsta de gestaţie, nu doar de greutate şi vârsta cronologică), iar diversificarea alimentaţiei nu trebuie făcută mecanic şi nici nu trebuie să fie un factor de  stress  pentru  familie  şi  bebelus;  împreună  cu  un  pediatru,  familia  poate  identifica  nevoile particulare şi modul adecvat pentru fiecare copil în procesul de diversificare. Copilului nu trebuie să i se ofere fragmente din mâncarea adulţilor („miez de pâine cu sos”, „o bucăţică, să guste”), aceasta neavând niciun beneficiu şi putând să ducă la tulburări digestive, alergii, vărsături şi diaree, chiar sindroame  de  malbsorbţie.  Cea  mai  frecventa  eroare  alimentară  este  introducerea  precoce  a glutenului din pâine şi anumite făinoase în alimentaţia sugarului.

 

Se sugerează, ca un fel de calendar schematic al diversificării, introducerea:

  • La 4-5 luni: cereale fără gluten, îmbogăţite cu fier.
  • 5-6 luni: piure de fructe–legume.
  • 6-7 luni: supă de carne şi carne mixată.
  • 7-8 luni: galbenuşul de la oul de gpina fiert, foarte riguros separat de albuş.

 

Alimentele noi se introduc progresiv din punct de vedere cantitativ. Nu se introduc mai multe alimente noi într-o săptămână (se lasă sugarului un timp de acomodare digestivă); dacă există modificări ale scaunului, vărsături, erupţii cutanate, dureri de burtică- colici, crampe- refuzul alimentaţiei- nu se insistă sau escaladează alimentaţia diversificată. Nu se întrerupe sau limitează aportul de lapte, decât pe măsura ce alimentaţia diversificată este acceptată şi bine tolerată. În principiu, sugarul trebuie să primească, până la 12 luni, în continuarea celor  2 mese de lapte cu făinos adecvat vârstei, şi o masă de lapte simplu, pe lângă elementele de dietă diversificată (piure de fructe, masă de piure de legume cu supă şi carne mixată). Pot fi folosite şi preparatele speciale pentru sugari disponibile în farmacii, cu condiţia  ca  acestea  să  fie  proaspete, în  termen de  valabilitate, corect  păstrate, adecvate  vârstei sugarului şi bine tolerate; este, totuşi, mai sănătos să avem în casă un mixer şi să preparăm zilnic piureul de fructe/legume/carne mixată, în cantităţi mici, cât este necesar zilei respective.

 

La vârsta de 6-7 luni sugarul poate sta pe scăunelul special, securizat, pentru a fi alimentat, poate primi lichidele din căniţă cu capac, poate experimenta alimentaţia cu linguriţa (chiar cu preţul murdăriei şi al irosirii unei părţi a alimentelor), manifestă interes pentru a vedea şi „simţi” alimentele, are dinţişori şi poate prelucra mai bine pastele şi piureurile. Sugarul şi copilul mic trebuie să fie, însă, permanent şi atent supravegheat în timpul meselor, niciodată lăsat singur, niciodată lăsat în preajma alimentelor fierbinţi sau nepotrivite vârstei sale.

 

Referinta

 

Alte articole pe aceeasi tema

Sa vorbim despre vitamine

Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Vitaminele din grupul B

Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Cine suntem noi?

Cine suntem noi?

Un grup entuziast, care incearca lansarea unui concept inedit, adica o instruire, credem noi, cu eficienta a tinerilor parinti.