Alaptarea

Tot ce trebuie sa stii despre colostru

Imagine Tot ce trebuie sa stii despre colostru

Colostrul, care reprezinta precursorul laptelui matern, este produs in glandele mamare inca din a opta saptamana de sarcina.

Beneficiile alaptatului

Imagine Beneficiile alaptatului

Natura are un aliment preambalat care, de cele mai multe ori, va oferi un start excelent din punct de vedere al sanatatii si al starii de bine. Laptele de la san reprezinta un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-nascutilor.

Sfaturi pentru hranirea nou-nascutului in primele zile

Imagine Sfaturi pentru hranirea nou-nascutului in primele zile

Primele 24 de ore ale vietii alaturi de un sugar reprezinta un moment magic. Tot ce va doriti este sa priviti si sa atingeti mica fiinta, absorbind fiecare detaliu, admirand cu fascinatie cum el sau ea se intinde si se linisteste, pielea devenind perfecta si lipsita de pete.

Stoarcerea de lapte a sanului

Imagine Stoarcerea de lapte a sanului

Multe femei gasesc ca stoarcerea de lapte a sanului este dificila. Acest lucru nu reprezinta o reflectie a cat de mult sau putin lapte produceti. Tipul de pompa utilizat poate imbunatati lucrurile, dar, in multe cazuri, nu se inregistreaza nicio diferenta. Cea mai buna pompa pentru san este insusi sugarul!

Alimentarea sugarului trebuie să se asocieze cu socializarea şi afecţiunea părinţilor

Imagine Alimentarea sugarului trebuie să se asocieze cu socializarea şi afecţiunea părinţilor

În primul an de viaţă rata de creştere şi dezvoltare este cea mai rapidă din toată existenţa umană (cu excepţia, bineînţeles, a perioadei fetale). Bebeluşul îşi dublează greutatea de la naştere în primele 3-4 luni şi îşi triplează greutatea de la naştere la 10-12 luni de viaţă. Înălţimea creşte cu aproximativ 50% faţă de cea măsurată la naştere - pe parcursul primului an.

Totul despre alimentatia sugarului in primele 4-6 luni

Imagine Totul despre alimentatia sugarului in primele 4-6 luni

Creşterea şi dezvoltarea rapidă din primul an de viaţă trebuie susţinută de un aport nutriţional adecvat calitativ şi cantitativ, precum şi de o igienă a vieţii şi alimentaţiei extrem de riguroase.

Cum ii poti oferi copilului tau mai mult lapte de la san?

Imagine Cum ii poti oferi copilului tau mai mult lapte de la san?

Laptele de mama este alimentul ideal pentru sugar, fiind perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebelusului. Laptele de la san reprezinta un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-nascutilor.

Alimentatia sugarului si schitarea personalitatii

Imagine Alimentatia sugarului si schitarea personalitatii

S-a stabilit ca alimentatia naturala este cea mai buna pentru copil, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Se recomanda ca alimentatia naturala sa-i fie data copilului la cerere, adica, ori de cate ori are senzatia de foame, ea sa-i fie imediat satisfacuta, facandu-l sa se simta linistit si increzator in cei din jur.

Informaţii corecte despre alăptare

Imagine Informaţii corecte despre alăptare

Alăparea este unanim considerata de medici ca fiind modul cel mai sănătos de alimentare a nou-născuţilor. Alăptarea exclusivă, cel puţin până la vârsta de 6 luni, dar şi continuarea ei ȋn paralel cu ȋnceperea diversificării reprezintă cea mai bună alimentaţie pentru un copil.

Probleme la alăptare

Imagine Probleme la alăptare

Alăptarea reprezintă modul cel mai sănătos de alimentare a nou-născuţilor, iar până la vârsta de 6 luni, copilul poate fi alăptat exclusiv. De foarte multe ori ȋnsă, mamele ȋntâmpină dificultăţi ȋn momentul alăptării. Acest lucru nu trebuie să te sperie, ci trebuie doar să te informezi din timp ȋn legură cu problemele aparute, astfel ȋncât să treci mai usor peste ele. Iată ce probleme poţi ȋntâmpina la alăptare.

Cum se stabileşte tiparul de alăptare

Imagine Cum se stabileşte tiparul de alăptare

Laptele de la sân reprezintă un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-născuţilor. Mamele realizează cu adevat rolul crucial pe care ȋl au ȋn viaţa copilului lor abia atunci când ȋşi pun pentru prima oară copilul la sân şi alăptează. Vezi ȋn continuare cum se stabileşte tiparul de alăptare.

Cât de des poţi să alăptezi şi cât timp la fiecare masă?

Imagine Cât de des poţi să alăptezi şi cât timp la fiecare masă?

Laptele matern reprezintă un aliment ideal pentru sugar datorită ȋn primul rând compoziţiei sale, conţinând enzime, anticorpi, vitamine, proteine, minerale şi oligoelemente, fiind perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebeluşului. Mamele cunosc importanţa alăptatului pentru bebeluş şi ȋncearcă să ȋi ofere acestuia cât mai mult lăptic. De foarte multe ori ȋnsă, mamele se confruntă cu diverse ȋntrebări legate de modul de alăptare, cum ar fi durata fiecărei mese sau la ce interval de timp să ȋi dea micuţului să pape.

Alimentația mamei în timpul alăptării

Imagine Alimentația mamei în timpul alăptării

Când ajung să alăpteze, mamele sunt conștiente mai mult ca niciodată că în alimentația lor trebuie să includă sau excludă anumite alimente. Beneficiile unei alimentații corecte aduc în viața mamei și copilului sănătatea și echilibrul amândurora.

Poziţii de alăptat

Imagine Poziţii de alăptat

Confortul bebelușului în timpul alăptării este foarte important. O poziție confortabilă îl ajută pe bebe să se hrănească mai ușor, să inghită laptele corect, fără să se înece. Tot poziția în care îl ținem are impact asupra comportamentului său după ce l-am alăptat. Astfel, dacă l-am ținut cum trebuie, el va fi mai liniștit, relaxat și se va putea odihni o perioadă bună de timp fără a se mai trezi. Iar daca poziția nu a fost corectă, bebe va avea un comportament mai agitat și va plânge mai ușor.

Cum să te mulgi corect?

Imagine Cum să te mulgi corect?

De multe ori, când sânul este angorjat, umflat şi tare, se impune soliţi cu mâna. Laptele muls se poate păstra ȋn frigider (ȋn congelator la -3°C, puteţi face o provizie de lapte pentru cel puţin 1-2 luni) şi să constituie o masă pentru sugar când lipsiţi de acasă. O tactică utilă şi practică pentru mama care lucrează sau care, indiferent din ce motiv, este obligată să lipsească de lângă sugar este aceea de a ȋnvăţa sa se mulgă fie cu mâna, fie cu un dispozitiv de muls.

Pregătirea pentru alăptare

Imagine Pregătirea pentru alăptare

Adevăratul debut al alăptării este ȋn timpul sarcinii. Alegerea unui medic şi a unei clinici care să ȋncurajeze procesul de alăptare, informarea din partea persoanelor specializate şi cu experienţă (medici, moaşe, asistente medicale) şi pregătirea sânului pentru pasii de bază ȋnainte de nastere.