Alimentatia

Cum sa pregatesti corespunzator alimentele cumparate

Imagine Cum sa pregatesti corespunzator alimentele cumparate

Cand pregatesti produsele proaspete, urmeaza acesti pasi pentru a te asigura ca este in regula sa le mananci.

Ghid eficient pentru intarcarea copilului

Imagine Ghid eficient pentru intarcarea copilului

Intarcarea reprezinta procesul de introducere a altor alimente decat laptele matern, cum ar fi, in mod ocazitional, un biberon cu o formula de lapte artificial sau numai o lingurita sau doua din primele amimente recomandate sugarilor, fie ca alaptatul continua sau nu.

Greseli obisnuite la introducerea alimentelor solide

Imagine Greseli obisnuite la introducerea alimentelor solide

Adeseori parintii privesc inapoi si se distreaza amintindu-si ca erau atat de nesiguri asupra momentului cand sugarii lor au fost cu adevarat pregatiti sa inceapa alimentatia cu solide. Hranirea sugarilor este o sarcina mult mai usoara decat v-ati putea-o imagina.

Tot ce trebuie sa stii despre colostru

Imagine Tot ce trebuie sa stii despre colostru

Colostrul, care reprezinta precursorul laptelui matern, este produs in glandele mamare inca din a opta saptamana de sarcina.

Beneficiile alaptatului

Imagine Beneficiile alaptatului

Natura are un aliment preambalat care, de cele mai multe ori, va oferi un start excelent din punct de vedere al sanatatii si al starii de bine. Laptele de la san reprezinta un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-nascutilor.

Vitaminele din grupul B

Imagine Vitaminele din grupul B

Este bine sa suplimentam din proprie initiativa aportul de vitamine din grupul B administrand medicamente care le contin?

Sfaturi pentru hranirea nou-nascutului in primele zile

Imagine Sfaturi pentru hranirea nou-nascutului in primele zile

Primele 24 de ore ale vietii alaturi de un sugar reprezinta un moment magic. Tot ce va doriti este sa priviti si sa atingeti mica fiinta, absorbind fiecare detaliu, admirand cu fascinatie cum el sau ea se intinde si se linisteste, pielea devenind perfecta si lipsita de pete.

Bebelusi la masa. Lasati copiii sa se hraneasca singuri

Imagine Bebelusi la masa. Lasati copiii sa se hraneasca singuri

Unii parinti cred ca e mai bine sa nu ii lase pe copii sa se hraneasca singuri, dar le iau astfel controlul care le revine in mod normal copiilor la aceasta varsta. Trebuie sa decida singuri daca sa manance, ce anume sa manance si in ce cantitate.

Stoarcerea de lapte a sanului

Imagine Stoarcerea de lapte a sanului

Multe femei gasesc ca stoarcerea de lapte a sanului este dificila. Acest lucru nu reprezinta o reflectie a cat de mult sau putin lapte produceti. Tipul de pompa utilizat poate imbunatati lucrurile, dar, in multe cazuri, nu se inregistreaza nicio diferenta. Cea mai buna pompa pentru san este insusi sugarul!

Cand este optima diversificarea?

Imagine Cand este optima diversificarea?

Diversificarea este procesul de trecere a bebelusului tau de la o alimentatie bazata numai pe lapte la una care include si mancare solida. Dar nu e numai atat… E o etapa emotionanta pentru bebelusul care face cunostinta cu noile gusturi, cu texturile mancaricii. E o perioada in care invatam foarte multe lucruri noi – nu doar bebelusul, ci si tu, mamico!

Tabelul diversificarii alimentatiei pentru bebelusi si copii

Imagine Tabelul diversificarii alimentatiei pentru bebelusi si copii

Pentru mamici, poate parea un pas in necunoscut. “Cand incepem?”, “Cu ce aliment dam startul?”, “Care este ordinerea introducerii alimentelor in alimentatia copilului?”: sunt intrebari firesti pentru care avem raspuns! Lucrurile nu sunt atat de complicate precum ar parea la prima vedere si, din momentul in care ne bazam pe un plan sanatos, diversificarea devine o etapa plina de surprize placute pentru intreaga familie.

Bebelusi la masa. Bebelusi mofturosi

Imagine Bebelusi la masa. Bebelusi mofturosi

Multi bebelusi isi exprima independenta prin mancare – sau nemancare, dupa caz. Asa ca aproape toti bebelusii pot fi descrisi ca mancatori mofturosi. Daca bebelusilor nu le place o mancare, nu o vor manca – nu e stiinta nucleara.

Ghid de alimentaţie sănătoasă a copilului

Imagine Ghid de alimentaţie sănătoasă a copilului

Nutriţia este esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi stării de bine a fiinţei umane, la orice vârstă. Este important de observat că toţi indivizii umani au nevoie de aceleaşi principii alimentare, pe parcursul întregii vieţi, dar în proporţii diferite în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate a fiecăruia şi de regimul de activitate;

Sa vorbim despre vitamine

Imagine Sa vorbim despre vitamine

Vitamine sunt substante organice necesare in cantitati mici pentru buna functionare a organismului. Cum isi poate procura organismul copilului cantitatea necesara, optima din alimentatie aflati in continuare.

Alimentarea sugarului trebuie să se asocieze cu socializarea şi afecţiunea părinţilor

Imagine Alimentarea sugarului trebuie să se asocieze cu socializarea şi afecţiunea părinţilor

În primul an de viaţă rata de creştere şi dezvoltare este cea mai rapidă din toată existenţa umană (cu excepţia, bineînţeles, a perioadei fetale). Bebeluşul îşi dublează greutatea de la naştere în primele 3-4 luni şi îşi triplează greutatea de la naştere la 10-12 luni de viaţă. Înălţimea creşte cu aproximativ 50% faţă de cea măsurată la naştere - pe parcursul primului an.

Totul despre alimentatia sugarului in primele 4-6 luni

Imagine Totul despre alimentatia sugarului in primele 4-6 luni

Creşterea şi dezvoltarea rapidă din primul an de viaţă trebuie susţinută de un aport nutriţional adecvat calitativ şi cantitativ, precum şi de o igienă a vieţii şi alimentaţiei extrem de riguroase.

Totul despre diversificarea alimentaţiei la bebelusi

Imagine Totul despre diversificarea alimentaţiei  la bebelusi

Introducerea alimentelor semisolide (piureuri şi cereale) înaintea vârstei de 4 luni nu este indicată şi nici utilă sugarului alimentat la sân sau cu o formulă de lapte adecvată vârstei sale; diversificarea precoce a alimentaţiei poate scădea cantitatea de nutrienţi utili, rata de creştere şi chiar poate induce anumite tulburări alimentare, unele potenţial severe.

Probleme speciale aparute ca urmare a introducerii alimentelor solide

Imagine Probleme speciale aparute ca urmare a introducerii alimentelor solide

Odata cu diversificarea alimentatiei bebelusului, apar anumite probleme specifice. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt alergiile alimentare, varsaturile si diareea, anemia, otita, obezitatea/ hipotrofiea, constipatia si aspirarea de corpi străini.

Cum ii poti oferi copilului tau mai mult lapte de la san?

Imagine Cum ii poti oferi copilului tau mai mult lapte de la san?

Laptele de mama este alimentul ideal pentru sugar, fiind perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebelusului. Laptele de la san reprezinta un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-nascutilor.

Accesorii pentru pofta buna!

Imagine Accesorii pentru pofta buna!

Aca cum adultii sunt impresionati atunci cand sunt serviti la o masa frumos aranjata, bebelusii observa cu atentie toate detaliile care ii inconjoara. Pentru ca masa bebelusului sa fie un moment vesel si colorat, dar mai ales pentru ca bebelusul tau sa manance tot din farfurioara, tine seama de cateva sfaturi utile!

Mituri despre alimentatia bebelusilor

Imagine Mituri despre alimentatia bebelusilor

De cele mai multe ori, parintii primesc o sumedenie de sfaturi “bine intentionate” privind alimentatia bebelusului, care nu fac decat sa le complice existenta. Cum alimentatia bebelusului constituie un subiect intens dezbatut de mamici, au aparut si numeroase mituri, unele false, altele partial valabile despre diversificare.

Intarcarea. Cand e optima trecerea de la san la biberon?

Imagine Intarcarea. Cand e optima trecerea de la san la biberon?

Intarcarea este importanta nu numai pentru bebelus ci si pentru mama, nu doar din punct de vedere fizic ci si emotional. O mama care a hotarat sa alapteze s-ar putea simti dezamagita si deprimata dupa ce inceteaza, ca si cum ar fi pierdut o parte din apropierea fata de bebelus sau ca si cum valoarea ei nu ar mai fi acum atat de mare.

Alimentatia sugarului si schitarea personalitatii

Imagine Alimentatia sugarului si schitarea personalitatii

S-a stabilit ca alimentatia naturala este cea mai buna pentru copil, atat din punct de vedere medical, cat si psihologic. Se recomanda ca alimentatia naturala sa-i fie data copilului la cerere, adica, ori de cate ori are senzatia de foame, ea sa-i fie imediat satisfacuta, facandu-l sa se simta linistit si increzator in cei din jur.

Carnea ȋn alimentaţia copilului

Imagine Carnea ȋn alimentaţia copilului

Introducerea cărnii ȋn diversificarea alimentaţiei bebeluşului este o etapă importantă, deoarece carnea este o sursă bogată de proteine, minerale si vitamine necesare creşterii armoniase a copilului.

Informaţii corecte despre alăptare

Imagine Informaţii corecte despre alăptare

Alăparea este unanim considerata de medici ca fiind modul cel mai sănătos de alimentare a nou-născuţilor. Alăptarea exclusivă, cel puţin până la vârsta de 6 luni, dar şi continuarea ei ȋn paralel cu ȋnceperea diversificării reprezintă cea mai bună alimentaţie pentru un copil.

Probleme la alăptare

Imagine Probleme la alăptare

Alăptarea reprezintă modul cel mai sănătos de alimentare a nou-născuţilor, iar până la vârsta de 6 luni, copilul poate fi alăptat exclusiv. De foarte multe ori ȋnsă, mamele ȋntâmpină dificultăţi ȋn momentul alăptării. Acest lucru nu trebuie să te sperie, ci trebuie doar să te informezi din timp ȋn legură cu problemele aparute, astfel ȋncât să treci mai usor peste ele. Iată ce probleme poţi ȋntâmpina la alăptare.

Cum se stabileşte tiparul de alăptare

Imagine Cum se stabileşte tiparul de alăptare

Laptele de la sân reprezintă un aliment aproape perfect, fiind extrem de benefic tuturor nou-născuţilor. Mamele realizează cu adevat rolul crucial pe care ȋl au ȋn viaţa copilului lor abia atunci când ȋşi pun pentru prima oară copilul la sân şi alăptează. Vezi ȋn continuare cum se stabileşte tiparul de alăptare.

Cât de des poţi să alăptezi şi cât timp la fiecare masă?

Imagine Cât de des poţi să alăptezi şi cât timp la fiecare masă?

Laptele matern reprezintă un aliment ideal pentru sugar datorită ȋn primul rând compoziţiei sale, conţinând enzime, anticorpi, vitamine, proteine, minerale şi oligoelemente, fiind perfect adaptat nevoilor nutritive ale bebeluşului. Mamele cunosc importanţa alăptatului pentru bebeluş şi ȋncearcă să ȋi ofere acestuia cât mai mult lăptic. De foarte multe ori ȋnsă, mamele se confruntă cu diverse ȋntrebări legate de modul de alăptare, cum ar fi durata fiecărei mese sau la ce interval de timp să ȋi dea micuţului să pape.

Alimentația mamei în timpul alăptării

Imagine Alimentația mamei în timpul alăptării

Când ajung să alăpteze, mamele sunt conștiente mai mult ca niciodată că în alimentația lor trebuie să includă sau excludă anumite alimente. Beneficiile unei alimentații corecte aduc în viața mamei și copilului sănătatea și echilibrul amândurora.

Prepararea laptelui bătut, iaurtului și a brânzicii de casă

Imagine Prepararea laptelui bătut, iaurtului și a brânzicii de casă

Dorința de a avea copii sănătoși și dezvoltați armonios ne motivează pe noi părinții să devenim iscusiți în prepararea hranei pentru micuții noștri. Produsele derivate din lapte au un aport nutrițional extrem de benefic asupra creșterii copiilor, de aceea, rețetele următoare vin în întâmpinarea părinților dornici să le aplice.

Poziţii de alăptat

Imagine Poziţii de alăptat

Confortul bebelușului în timpul alăptării este foarte important. O poziție confortabilă îl ajută pe bebe să se hrănească mai ușor, să inghită laptele corect, fără să se înece. Tot poziția în care îl ținem are impact asupra comportamentului său după ce l-am alăptat. Astfel, dacă l-am ținut cum trebuie, el va fi mai liniștit, relaxat și se va putea odihni o perioadă bună de timp fără a se mai trezi. Iar daca poziția nu a fost corectă, bebe va avea un comportament mai agitat și va plânge mai ușor.

Cum să te mulgi corect?

Imagine Cum să te mulgi corect?

De multe ori, când sânul este angorjat, umflat şi tare, se impune soliţi cu mâna. Laptele muls se poate păstra ȋn frigider (ȋn congelator la -3°C, puteţi face o provizie de lapte pentru cel puţin 1-2 luni) şi să constituie o masă pentru sugar când lipsiţi de acasă. O tactică utilă şi practică pentru mama care lucrează sau care, indiferent din ce motiv, este obligată să lipsească de lângă sugar este aceea de a ȋnvăţa sa se mulgă fie cu mâna, fie cu un dispozitiv de muls.

Pregătirea pentru alăptare

Imagine Pregătirea pentru alăptare

Adevăratul debut al alăptării este ȋn timpul sarcinii. Alegerea unui medic şi a unei clinici care să ȋncurajeze procesul de alăptare, informarea din partea persoanelor specializate şi cu experienţă (medici, moaşe, asistente medicale) şi pregătirea sânului pentru pasii de bază ȋnainte de nastere.