Comportament

Pedeapsa, confundata cu disciplina?

Imagine Pedeapsa, confundata cu disciplina?

Inainte de a discuta mai multe despre pedeapsa, ar trebui sa realizam ca acesta nu reprezinta niciodata elemental principal al disciplinei, ci numai o metoda viguroasa de a le transmite copiilor ca parintii sunt foarte seriosi in ceea ce spun. Cu totii am vazut copii care au fost pedepsiti foarte mult, insa care au continuat cu toate acestea sa se comporte nepotrivit.

Pedeapsa fizica versus pedeapsa non-fizica ca metode de disciplinare a copilului

Imagine Pedeapsa fizica versus pedeapsa non-fizica ca metode de disciplinare a copilului

Disciplinarea micutilor inseamna, in esenta, cresterea unor copii care vor deveni adulti bine integrati social, increzatori, grijulii, plini de compasiune si curaj. 

Probleme de comportament la copii. Accesele de furie

Imagine Probleme de comportament la copii. Accesele de furie

De ce accese de furie? Aproape toti copiii au accese de furie intre 1 si 3 ani. Ei stiu care sunt dorintele lor si au sentimentul propriei lor individualitati. Cand sunt impiedicati sa obtina ce doresc isi dau seama de acest lucru si se infurie. Furia se acumuleaza in ei si nu se pot gandi la nimic mai bun de facut decat sa inceapa o criza. 

Rivalitatea intre frati. Gelozia noului nascut

Imagine Rivalitatea intre frati. Gelozia noului nascut

Imaginati-va urmatorul scenariu: partenerul dumneavoastra vine acasa intr-o zi cu alta femeie si va spune: “Draga, te iubesc la fel de mult ca intotdeauna, dar acum aceasta persoana va locui si ea cu noi. Apropo, si imi voi concentra mai mult atentia asupra ei, pentru ca sunt nebun dupa ea, si pentru ca ea este mult mai neajutorata si are mai multa nevoie de mine decat ai tu. Nu-i asa ca-i minunat? Nu esti incantata? Cat de “minunat” crezi ca va fi ? Am auzit un copil care a alergat spre usa atunci cand pleca dadaca si a strigat: “ Ati uitat sa va luati copilul!”

Sfaturi pentru diminuarea geloziei intre frati

Imagine Sfaturi pentru diminuarea geloziei intre frati

Gelozia ar putea fi utila, la fel cum poate fi si o problema. Gelozia si rivalitatea presupun emotii puternice, chiar si in cazul adultilor. Ele pot fi mai deranjante pentru un copil foarte mic, deoarece acesta nu stie cum sa le faca fata. Cu toate ca nu poate fi complet prevenita, puteti face foarte multe lucruri pentru a minimalize gelozia, sau chiar sa o transformati in sentimente pozitive.

Probleme de comportament la copii. Muscatul

Imagine Probleme de comportament la copii. Muscatul

Aproape orice copil are de-a face cu muscatul in primii ani de viata, fie ca el este cel care musca, fie ca este cel muscat. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei observa ca micutul tau musca. Este un gest destul de des intalnit la copii, iar cauza acestuia depinde de varsta in mare parte.

Regulile casei – benefice pentru copilul tau

Imagine Regulile casei – benefice pentru copilul tau

Este esential sa intelegem ca, desi aparent, copiii par sa aiba misiunea de a face viata parintilor cat mai grea posibil si sa ii deposedeze in totalitate de control, acest lucru nu este adevarat. Dimpotriva chiar!

Suptul degetului la bebeluşi

Imagine Suptul degetului la bebeluşi

De cele mai multe ori, suptul degetului este un gest mai degrabă iritant pentru părinţi, decât dăunator pentru copii. Suptul degetului este normal la sugari şi la copii mici, ȋnsă devine o problema dupa vârsta de 5 ani. Suptul degetului apare natural la bebeluşi, iar parinţii trebuie să ştie că toţi bebeluşii ȋşi sug degetele. Suptul degetului dispare de la sine până la vârsta de 5 ani.

Cum să ȋţi iei copilul din faţa televizorului?

Imagine Cum să ȋţi iei copilul din faţa televizorului?

Ţi se pare că cei mici au uitat cum arată grădina sau parcul de peste drum? Conversaţiile lor prind replici din emisiuni tv şi programul de saptămâna viitoare se stabileşte ȋn funcţie de programul tv? Şi marea ȋntrebare – sunt copiii tăi lipiţi de televizor tot timpul? Dacă da, este timpul să preiei controlul şi să le dai o nouă perspectivă asupra vieţii, care nu se ȋnvârte ȋn jurul unei cutii.

Ce semnifică legănatul corpului şi mişcările capului la copii?

Imagine Ce semnifică legănatul corpului şi mişcările capului la copii?

Legănatul corpului şi mişcările capului sunt mişcări ritmice, repetitive pe care unii copiii le practică mai ales până la vârsta de 4 ani. Vezi ce semnificaţie au aceste comportamente la copil.

Tot ce trebuie să știi despre autism!

Imagine Tot ce trebuie să știi despre autism!

La nivel mondial 1 din 68 de copii suferă de autism, această boală reprezentând o afecțiune caracterizată prin alterarea comunicării și relaționării sociale.

Sandplay sau terapia prin jocul cu nisip – potrivită pentru copiii noştri?

Imagine Sandplay sau terapia prin jocul cu nisip – potrivită pentru copiii noştri?

Sandplay reprezintă o modalitate de terapie prin joc, ce își are rădăcinile în cercetările medicului britanic Margaret Lowenfeld (1939). Aceasta a dezvoltat tehnica World – Tehnica Lumii - ca pe un mijloc de comunicare non-verbal ȋn tratamentul adresat copiilor.

Parenting si iubirea necondiţionată

Imagine Parenting si iubirea necondiţionată

Un om inţelept a spus că parinţii şi copii cresc împreună. Nimeni nu devine părinte peste noapte insă tot acest proces presupune multă muncă si în special multă iubire. Pe acest aspect se bazează şi una din cele mai noi teorii din domeniul parentingului propusă de Alfie Kohn, un renumit scriitor american ce explorează subiecte ca educaţie, parenting şi comportamente umane.

Cum să îți înveți copilul să doarmă singur

Imagine Cum să îți înveți copilul să doarmă singur

Dormitul singur va contribui într-un mod benefic la dezvoltarea încrederii în sine și a independenței celui mic. În unele cazuri, părinții aleg să își culce copilul singur încă din primele luni, apelând la diferite mijloace moderne de monitorizare. Dacă nu faci parte din această categorie de părinți, însă iti dorești ca de acum încolo cel mic să poată dormi singur, poți ține cont de următoarele sfaturi:

Anxietatea de separare la copil. Cum ȋl facem pe bebe să nu se simtă abandonat?

Imagine Anxietatea de separare la copil. Cum ȋl facem pe bebe să nu se simtă abandonat?

Este aproape inevitabil pentru o nouă familie, proaspăt mărită cu un bebeluș, să nu treacă prin momentele în care sunt nevoiți să plece de acasa pentru o perioadă de timp, și implicit să plece de lângă cel mai nou membru al familiei, care va rămâne sub atenția unui îngrijitor.

Dependența față de mamă. Cum o îndepărtăm?

Imagine Dependența față de mamă. Cum o îndepărtăm?

O oarecare dependență a copilului față de mamă este normală deoarece în primii săi ani de viață cei doi își petrec exclusiv timpul împreună. Cea mai importantă activitate mamă-copil este alăptatul, unde cei doi se conectează prin acest proces și rezultă o dependență a copilului față de hrana oferită de mamă și față de atingerile și şoaptele acesteia.

Divorţul părinţilor pe înţelesul copilului

Imagine Divorţul părinţilor pe înţelesul copilului

Una din cele mai profunde traume prin care poate trece un copil este fără doar şi poate cea a divorţului părinţilor iar pe lângă acest fapt, fără voia lor, micuţii devin şi victime colaterale ȋn războiul dintre cei doi părinţi.

Personajele din poveşti – primele modele din viaţa copiilor mici

Imagine Personajele din poveşti – primele modele din viaţa copiilor mici

Cu toții ne amintim cu plăcere după-amiezile și serile când, copii fiind, ascultam povești spuse de părinții sau de bunicii noștri. Feții-Frumoși și Cosânzenele erau tovarășii noștri, ne plăcea compania lor. Zmeii și Muma-Pădurii, Spânul sau Barbă-Albastră ne înfricoșau, dar ceream părinților sau fraților mai mari să ne spună iar și iar poveștile preferate, fiindcă știam că cei buni vor reuși din nou în tot ce aveau de făcut. Și sufletul nostru de copil se hrănea cu fraza ”Binele învinge răul”.

Cum putem învinge timiditatea la copii?

Imagine Cum putem învinge timiditatea la copii?

Familia este celula de bază a societăţii, iar scopul ei principal este cel de a-şi proteja copiii, de a le oferi o bază solidă pentru viitorul care îi aşteaptă. Chiar dacă cresc ȋntr-un mediu armonios, în care siguranţa este prioritară, asta nu înseamnă că uneori cei mici nu pot fi timizi sau comunica mai greu.

Cum am depășit primele anxietăți ale copilăriei

Imagine Cum am depășit primele anxietăți ale copilăriei

Anxietățile personale sunt emoții pe care nu le dorim vreodată prezente în viața noastră, tocmai pentru că ele provoacă adesea stări interioare neplăcute, disconfort, încordare, stări care limitează perspectiva de a ne bucura de existența noastră în toată complexitatea ei și de a trece cu demnitate și încredere peste bunele, dar, mai ales, peste relele sale.

Probleme de comportament la copii: comportamentul de tip opozant

Imagine Probleme de comportament la copii: comportamentul de tip opozant

Copilul tău este prea negativist, îndrăzneț, neascultător, refuză adesea să respecte indicațiile și manifestă episoade de furie ori de câte ori i se cere să respecte o regulă? Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că micuțul tău prezintă o tulburarea de comportament de tip opozant.

Tu ce stil parental ai adoptat?

Imagine Tu ce stil parental ai adoptat?

Stilul parental adoptat se conturează prin maniera de educare și de relaționare cu proprii copii și îsi va pune amprenta pe întreaga lor dezvoltare. Iată o scurtă clasificare și descriere a stilurilor parentale și a urmărilor acestora.

De ce mint copiii?

Imagine De ce mint copiii?

Minciuna este acel mijloc de comunicare pe care îl întâlnim aproape mereu, o problematică ce pare a fi incorporată în viaţa noastră de zi cu zi. Un comportament supărător care îi afectează şi pe copii. Important este ca minciuna să nu se transforme într-o chestiune gravă şi să devină un lucru obişnuit. Citeşte ȋn articolul de mai jos de ce mint copiii şi cum ȋi putem face să nu mai mintă.

Copilul răsfățat: 7 greșeli frecvente ale părinților în educație

Imagine Copilul răsfățat: 7 greșeli frecvente ale părinților în educație

Copilul tău nu acceptă să i se refuze nimic și își manifestă nemulțumirea prin plâns și crize de isterie? Dacă răspunsul la această întrebare este afirmativ și simți că ai pierdut controlul în fața propriului copil, având senzația că el este cel care stabilește regulile, atunci înseamnă că ai un copil răsfățat. Iată care pot fi cauzele unui astfel de comportament:

Comportamentul autoagresiv al copiilor

Imagine Comportamentul autoagresiv al copiilor

Comportamentul autoagresiv al copilului tău poate fi o modalitate de a-ți atrage atenția ori de persuasiune. În unele cazuri, atunci când copilului i se cere să facă un anumit lucru sau îi este interzis ceva, acesta își arată nemulțumirea manifestând un comportament autoagresiv. Fie că micuțul tău se ciupește, se lovește cu palma peste față sau cu fruntea de perete, comportamentul autoagresiv trebuie îndreptat la timp.

Cum impui copilului limite?

Imagine Cum impui copilului limite?

Cei mai mai mulţi părinţi îşi doresc un copil educat, bine crescut, făcând din acest lucru un adevărat scop în viaţă. Urmărind cu persuasiune aceată ţintă, o mare parte din ei nu fac decât să impună limite şi restricţii celor mici. Deşi copiii trebuie corectaţi atunci când greşesc, prea multe reguli îngrădesc uneori spiritul şi libertatea micuţului.

Rolul tatălui vs. rolul mamei în viața copilului

Imagine Rolul tatălui vs. rolul mamei în viața copilului

Concepțiile privind rolurile familiale au evoluat de-a lungul timpului. Mama modernă se axează pe dezvoltarea personalității copilului. Aceasta nu exclude activitățile casnice, si nu se mai limitează doar la acestea. Tatălui modern, comparativ cu cel traditional, i se diminuează autoritatea, iar disciplinarea copilului o realizează cu mai multă flexibilitate.

Bunele maniere ale copilului: 7 reguli elementare

Imagine Bunele maniere ale copilului: 7 reguli elementare

Copilul trebuie să învețe încă din primii ani de viață regulile elementare de bună purtare, părinții fiind cei dintâi responsabili cu formarea obiceiurilor comportamentale ale acestuia (celebra expresie "cei 7 ani de acasă”). Chiar dacă uneori această misiune este îngreunată de unele modele comportamentale negative pe care le poate observa în jurul său (prieteni de joacă, TV, etc.), bazele educației se formează totuși în interiorul familiei.

Nevoile emoţionale ale copiilor

Imagine Nevoile emoţionale ale copiilor

Personalităţile copiilor sunt modelate cel mai activ de atitudinea părinţilor lor sau a celor care ȋi ȋngrijesc ȋn cea mai mare parte a timpului ȋn primii 2-3 ani de viaţă.

Tatăl ca părinte

Imagine Tatăl ca părinte

Mulţi bărbaţi au ȋnceput să se implice din ce ȋn ce mai mult ȋn toate aspectele ȋngrijirii casei şi a copiilor, chiar dacă ȋn societatea ȋn care trăim munca de părinte este considerată ȋncă a fi o datorie specific feminină. Nu există niciun motiv pentru care taţii să nu fie capabili să-şi ȋngrijească copiii la fel ca mamele şi să contribuie ȋn mod egal la securitatea şi dezvoltarea copiilor lor.

Sfaturi pentru stabilirea limitelor la copii

Imagine Sfaturi pentru stabilirea limitelor la copii

Este esenţial să ȋnţelegem că, deşi aparent, copiii par să aibă misiunea de a face viaţa părinţilor cât mai grea posibil şi să ȋi deposedeze ȋn totalitate de control, acest lucru nu este adevarat. Dimpotrivă chiar! Copiii tânjesc după siguranţa dată de reguli, limitările şi ȋndrumările de acasa. Este responsabilitatea şi dreptul părinţilor de a le formula, după cum este dreptul copiilor de a testa limitele.