Dezvoltare

Jucaria – prieten sau dusman?

Imagine Jucaria – prieten sau dusman?

Milioane de jucarii sunt pe piata si sute de modele noi apar in magazine in fiecare an. Se presupune ca jucariile ar trebui sa fie distractive si sa contribuie la dezvoltarea oricarui copil. Dar in fiecare an o multime de copii sunt tratati in sectiile de urgenta ale spitalelor din cauza ranilor cauzate de jucarii.

Sfaturi de jocuri si stimulare pentru copii mici

Imagine Sfaturi de jocuri si stimulare pentru copii mici

Jucati-va de-a v-ati ascunselea. Ascundeti-va in spatele draperiilor sau dupa usa si strigati-l pe micut. Va va gasi repede, dar va fi extrem de bucuros pentru reusita sa. Ar putea deveni unul dintre jocurile preferate si curand poate ca si micutul va dori sa se ascunda.

Beneficiile exercitiilor fizice la copii

Imagine Beneficiile exercitiilor fizice la copii

 Majoritatea adultilor cand se gandesc la exercitii fizice, isi imagineaza ca vor lucra în sala de gimnastică pe o banda de alergare sau vor ridica greutati. Dar pentru copii, exercitii inseamna sa se joace si sa fie activi din punct de vedere fizic.

Tulburari de postura

Imagine Tulburari de postura

In ultimii ani tulburarile de postura sunt din ce in ce mai frecvente. De aceea, este bine sa examinati o data la cateva luni colana vertebrala a copilului. Daca remarcati orice modificare, solicitati imediat un consult la medicul dumneavoastra.

10 lucruri pe care sa nu i le spui copilului tau... si ce ar trebui sa-i spui de fapt

Imagine 10 lucruri pe care sa nu i le spui copilului tau... si ce ar trebui sa-i spui de fapt

Cercetările curente arată ca unele dintre expresiile cele mai frecvent utilizate si aparent pozitive pe care le folosim cu copiii sunt de fapt chiar distructive. În ciuda bunelor noastre intenții, aceste fraze învață copiii să nu aibă încredere în ei înșiși, să devină falși, să facă cât mai puțin posibil și să renunțe când ceva devine prea dificil.

Cum alegem incaltamintea pentru copii?

Imagine Cum alegem incaltamintea pentru copii?

Atunci cand alegem incaltamintea celor mici trebuie sa tinem cont de mai multi factori. Daca vi se pare ceva in neregula la mers, picioarele copilului sunt orientate spre interior sau gambele sunt usor curbate, adresati-va medicului dumneavoastra - s-ar putea sa va indice o incaltaminte adecvata. Schimbati urgent incaltamintea daca exista o “deformare” a pantofului dupa o purtare scurta sau daca piciorusele sunt in mod constant transpirate dupa purtare.

Copilul meu creste suficient? Curba ponderala

Imagine Copilul meu creste suficient? Curba ponderala

Curbele de creştere sunt utilizate de medici atât pentru a monitoriza starea de sănătate a copilului, cât şi pentru a depista anumite patologii: tulburări de creştere, malnutriţia, subponderalitatea sau supraponderalitatea. În cazul în care curba ponderală se află sub limita normală poate fi semnul unor boli infecţioase, cardiace, pulmonare, iar când curba ponderală este peste limită poate semnala sindroame genetice asociate cu obezitatea.

Este predispus copilul tau la obezitate? Fa testul acum!

Imagine Este predispus copilul tau la obezitate? Fa testul acum!

A fi obez inseamna a fi cu mult peste greutatea normala. Cand se atinge pragul obezitatii, sanatatea este serios afectata. Obezitatea apare la copii cind acestia au prea multe grasimi in corp si este de obicei cauzata atit de consumul in exces de alimente, cit si de lipsa de miscare. Obezitatea copilului trebuie tratata cu foarte mare atentie, fiind un semnal de alarma asupra sanatatea copilului.

Influenta culorilor asupra dezvoltarii psihoemotionale a copilului

Imagine Influenta culorilor asupra dezvoltarii psihoemotionale a copilului

Cand vine vorba de micutii nostri, din momentul in care afli sexul copilului, impulsul este de a asocia culoarea roz fetitelor, iar baieteilor – albastru. Insa, atunci cand iei o decizie ce poate avea efecte asupra lor pe o perioada indelungata, cum ar fi cromatica folosita in decorarea camerei sale, este recomandat sa te informezi.

Dezvoltarea fizică a copilului şi starea sănătăţii

Imagine Dezvoltarea fizică a copilului şi starea sănătăţii

Unul din indicii de bază al sănătăţii copiilor prezintă dezvoltarea lor fizică, prin care se înţeleg însuşirile morfologice şi funcţionale ale organismului, ce caracterizează procesele creşterii şi dezvoltării lui.

Creşterea şi dezvoltarea copilului. Criterii pentru aprecierea creşterii

Imagine Creşterea şi dezvoltarea copilului. Criterii pentru aprecierea creşterii

Pentru a judeca dezvoltarea unui copil, s-au luat drept criterii unele modificări morfologice şi anume: creşterea în greutate şi lungime, dezvoltarea unor perimetre, dezvoltarea ţesutului gras subcutanat.

Rutina bebelusului, sfaturi utile pentru stabilirea ei

Imagine Rutina bebelusului, sfaturi utile pentru stabilirea ei

Cu siguranta, meseria de parinte ar trebui facuta, pe cat posibil, cat mai usoara, atata vreme cat nu dauneaza bebelusului. De aceea, stabilirea unei rutinei bebelusului este benefica atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Iata cateva sfaturi pentru a crea o rutina care sa ii confere bebelusului mult confort.

Cum sa crestem copii sanatosi din punct de vedere mintal

Imagine Cum sa crestem copii sanatosi din punct de vedere mintal

Ce anume stimuleaza dezvoltarea normal si armonioasa – emotional, social si intelectual? Sugarii si copiii mici, prin natura lor, iau contact cu oamenii si lucruri. Parintii iubitori, grijulii si atenti raspund plini de entuziasm la primul zambet al bebelusului lor zambind la randul lor; interactiuni similar sunt realizate in mod repetat in fiecare moment timp de luni de zile.

Vitamine esențiale pentru copil

Imagine Vitamine esențiale pentru copil

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru dezvoltarea si sanatatea copiilor. De aceea, ai grija ca micutul tau sa beneficieze de toate vitaminele si mineralele care permit organismului sa se dezvolte armonios. Uite ce vitamine sunt esentiale pentru copil.

Sfaturi de creştere sănătoasă a copilului

Imagine Sfaturi de creştere sănătoasă a copilului

După naşterea copilului, tot ceea ce ne dorim de la viaţă este să avem un copil sănătos din toate punctele de vedere. Familia este principalul factor de influenţă asupra copilului ȋn ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea lui armonioasă. De aceea, responsabilitatea creşterii şi educării copilului nu cunoaşte margini, iar fiecare acţiune pe care părinţii o ȋntreprind ȋn ȋngrijirea acestuia ȋşi pune amprenta asupra sănătăţii lui.

Cum să adormi un copil?

Imagine Cum să adormi un copil?

Un aspect important din viaţa unui copil este creşterea. Dieta lor, nevoile, abilităţile de ȋnvăţare şi cunoştinţele se schimbă ȋn fiecare an. Trecerea de la bebe la un copil ce intră la grădiniţă este cel mai mare salt ȋntr-un interval de timp foarte scurt. Mulţi părinţi trebuie să ȋi dezobişnuiască de anumite lucruri pe măsură ce ei cresc, inclusiv să ȋl convingă pe copil să doarmă ȋn camera lui. Iată câteva ponturi pentru a adormi un copil.

Cum să ȋţi ȋncurajezi copilul?

Imagine Cum să ȋţi ȋncurajezi copilul?

Oricât de bine educaţi şi inteligenţi sunt, copiii au nevoie de ȋncurajare pentru a fi indivizi mai buni şi pentru a gândi raţional şi sensibil. Indiferent de vârstă, pe măsură ce copiii cresc, au propriile gânduri şi opinii. Ca părinţi, este responsabilitatea noastră să sprijinim, cu caldură şi umor, această individualitate şi nu să o strivim.

Jocurile puzzle, importante pentru dezvoltara armonioasă a copilului

Imagine Jocurile puzzle, importante pentru dezvoltara armonioasă a copilului

În special în primii ani de viață ai copilului, părinții își pun problema care ar fi cele mai potrivite jucării pentru acesta. Având în vedere că suntem invadați de tehnologie și că cei mici sunt fermecați de tot felul de jocuri, aplicații și gadget-uri, este normal să ne întrebăm dacă e bine să îi încurajăm spre astfel de jocuri de la o vârstă atât de fragedă.

Cum am explicat copilului meu ce este moartea?

Imagine Cum am explicat copilului meu ce este moartea?

Ce este moartea? O întrebare cu puternică încărcătură filosofică care bântuie mințile omenirii de când este lumea și pământul. Oricâte lucruri s-au scris despre moarte, nimeni nu poate spune cu certitudine ce este ea, ce este dincolo de ea… vorba bunicului meu: ”nimeni nu s-a întors de dincolo ca să ne poată spune ce este!”

Beneficiile ȋnotului pentru dezvoltarea copilului

Imagine Beneficiile ȋnotului pentru dezvoltarea copilului

Nu e părinte care să nu își dorească sănătate și confort psihic pentru copiii lor. Încă din momentul în care aflăm că vom deveni părinți, începem să consultăm internetul și literatura de specialitate pentru a ne pregăti să-i hrănim, îmbăiem, masăm etc. Și pentru că noi ne dorim tot ce e mai bun pentru copilul nostru, căutăm diverse variante pentru dezvoltarea sa, fie fizică, cognitivă sau emoțională. O variantă sănătoasă pentru copiii noștri, care îi ajută să își dezvolte capacitatea motrică, musculatura, inteligența este înotul.

Tehnologia modernă - dușmanul sau prietenul copiilor noștri?

Imagine Tehnologia modernă - dușmanul sau prietenul copiilor noștri?

Una din cele mai dezbătute teme în ultimii ani atât în România cât și în Europa sau America se referă la copii și tehnologia modernă. Este cert că marea majoritate a copiilor detin astăzi cel puţin un smartphone, o tabletă sau un laptop, iar ȋn continuare vom vedea cum influenţează tehnologia modernă dezvoltarea psihică a copilului.

Rolul limbajului ȋn dezvoltarea copilului mic

Imagine Rolul limbajului ȋn dezvoltarea copilului mic

Limbajul reprezintă o caracteristică specific umană prin prisma faptului că este, pe de o parte elementul esențial de depozitare și transmitere a cunoștințelor acumulate de la o generație la alta, iar pe de altă parte cel mai important instrument de interacțiune socială.

Nevoia de stimulare a copilului

Imagine Nevoia de stimulare a copilului

Stimularea reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori în dezvoltarea copiilor noștri şi totodată una dintre nevoile primordiale ale copilului, ce îl ajută să se simtă în siguranţă în relaţia pe care acesta o dezvoltă cu parinţii săi, reprezenând în cazul multor copii principalul limbaj al iubirii, motorul fără de care nu își pot atinge potentialul maxim.

Importanța mersului la grădiniță pentru copii

Imagine Importanța mersului la grădiniță pentru copii

Grădiniță? ”Nu vleau să merg!”/”Daaa, mă joc cu prietenii mei! (și să ascult de doamna educatoare – un vis!). În care situație vă încadrați când vine vorba de copilul vostru? Ei bine, indiferent de răspunsul pe care îl primiți de la copiii voștri, trebuie să știți că mersul la grădiniță este extrem de important pentru formarea și dezvoltarea micuților.

Anxietatea de separare la copil. Cum ȋl facem pe bebe să nu se simtă abandonat?

Imagine Anxietatea de separare la copil. Cum ȋl facem pe bebe să nu se simtă abandonat?

Este aproape inevitabil pentru o nouă familie, proaspăt mărită cu un bebeluș, să nu treacă prin momentele în care sunt nevoiți să plece de acasa pentru o perioadă de timp, și implicit să plece de lângă cel mai nou membru al familiei, care va rămâne sub atenția unui îngrijitor.

Jucării potrivite copiilor de 3-5 ani

Imagine Jucării potrivite copiilor de 3-5 ani

Pentru dezvoltarea inteligenței copiilor și dezvoltarea simțului strategic alături de asimilarea unor noțiuni pentru dobândirea unui caracter sociabil, jucăriile și jocurile sunt esențiale. Prin intermediul jucăriilor, copiii își transpun ideile, imaginația și dau frâu creativității având ca scop joaca și atingerea unei stări de bine, fericire.

De ce e bine să-i învățăm pe copii cântece și poezii?

Imagine De ce e bine să-i învățăm pe copii cântece și poezii?

Pentru copii, procesul de învățare este necesar pentru a se iniția în arta de a deveni om. Copilul trebuie să dobândească variate cunoștințe prin intermediul încercărilor repetate și exercițiilor de memorare pentru a avea o minte ageră și a se familiariza cu normele societății actuale. Astfel, ȋnca de când sunt micuţi, ȋncercăm să ȋi ȋnvăţăm tot felul de cântece şi poezii pentru copii.

Joaca, mai mult decât joacă pentru copilul tău

Imagine Joaca, mai mult decât joacă pentru copilul tău

De-a lungul timpului, personalități precum Jean Piaget sau Anna Freud au afirmat că joaca este munca copiilor. Jocul este unul dintre cele mai utile instrumente pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a copiilor. Totodată, jocul poate fi considerat limbajul secret al celor mici.

Importanţa şi rolul tatălui în familie

Imagine Importanţa şi rolul tatălui în familie

Rolul şi valoarea mamei a fost şi este de necontestat în cadrul familiei, ea fiind ȋn mod obişnuit părintele care se ocupa cu cresterea şi educaţia copiilor, tatăl fiind mai mult imaginea celui care se ocupă de bunăstarea şi situaţia finaciară a familiei. Lucrurile însă au început să se schimbe de ceva timp încoace, rolul tatălui căpătand o importanţă tot mai mare, acesta devenind mai implicat şi mai activ ȋn a crea o legatură cât mai profundă cu propriii lui copii.

Deficitul de creștere în înălțime (nanismul) la copii. Cum ȋl recunoşti?

Imagine Deficitul de creștere în înălțime (nanismul) la copii. Cum ȋl recunoşti?

Nanismul reprezintă un deficit de creștere în înălțime, boală cu multiple etiologii ce este datorată cel mai adesea deficitului de sinteză a anumitor hormoni, deficit ce are loc în primii ani de viață sau chiar de la naștere.

Cum ne dăm seama dacă avem un copil stângaci?

Imagine Cum ne dăm seama dacă avem un copil stângaci?

A fi stângaci poate însemna să fii neîndemânatic sau să folosești cu precădere membrele și organele de simț de pe partea stângă a corpului. În primul sens, cu toții am fost stângaci cel puțin o dată în viață (dacă nu mai des). În ce privește sensul al doilea, există statistici care ne arată că în lume sunt 10% stângaci, 40% ambidextri (persoane care își folosesc ambele mâini la fel de mult în acțiuni de precizie) și 50% dreptaci.

La ce vârstă e bine să învețe copiii o limbă străină și ce metode de învățare să utilizăm?

Imagine La ce vârstă e bine să învețe copiii o limbă străină și ce metode de învățare să utilizăm?

Avem copii mici si totodată avem impresia că vor rămâne mici... Mulți dintre noi ne temem să îi implicăm în activități care nu au legătură cu jucăriile, somnul și desenele animate tocmai pentru că sunt copii și trebuie să se bucure de copilărie. Indiferent de vârsta copilului nostru, tindem ori să fim extrem de protectivi (să nu obosească puiul) sau să exagerăm implicarea lor în felurite activități precum înotul, pianul, cititul de povești/poezii etc. La ce vârstă este bine să ȋnveţe copilul o limbă straină şi ce metode să utilizăm citiţi ȋn articolul următor.

Ce exprimă copilul prin poveștile sale?

Imagine Ce exprimă copilul prin poveștile sale?

Copiii sunt inovatori spontani și naturali cu o imaginație bogată și puternică. Creativitatea de care aceștia dispun le aduce beneficii intelectuale, emoționale și chiar de sănătate.

Cum să ȋţi linişteşti copilul dacă a visat urât?

Imagine Cum să ȋţi linişteşti copilul dacă a visat urât?

Capacitatea de a avea vise bogate și vii se dezvoltă pe măsură ce creștem, de aceea, copiii spre deosebire de adulți, care au vise complexe, încep cu vise relativ simple care se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei. Cum linişteşti ȋnsă un copil dacă a visat urât?

Pregătirea pentru deprinderea folosirii toaletei

Imagine Pregătirea pentru deprinderea folosirii toaletei

Din dorința de a ne educa copiii, ne străduim să includem treptat în viața lor diferite obiceiuri ce țin de igienă și alte aspecte. Este important ca părinte să știi că trecerea de la o etapă la alta diferă în funcție de copil. Unii copii nu necesită programe speciale pregătite de părinți pentru a folosi olița sau toaleta. Aceștia sunt copiii foarte receptivi, deloc temători și cărora le place să imite. Fiind foarte mici, ei nu înțeleg necesitatea folosirii toaletei ca fiind de bun augur, mulți se sperie și refuză mersul la toaletă.

Cum ajutăm copiii să își dezvolte inteligența emoțională?

Imagine Cum ajutăm copiii să își dezvolte inteligența emoțională?

Studiile psihologice au arătat faptul că un nivel ridicat al inteligentiei cognitive a copilului nu este suficient pentru reușita în viață; este nevoie și de inteligență emoțională. Astfel, se explică de ce în unele cazuri copiii cu rezultate școalare foarte bune, se dovedesc a fi "nepregătiți” pentru a face față provocărilor vieții. Un nivel ridicat al inteligenței emoționale reprezintă un predictor mult mai bun pentru succes și reușită în viață. De aceea, este indicat să îi ajutăm pe micuții noștrii să își dezvolte abilitatea de a intelege emoțiile și trăirile interioare, atât pe cele proprii cât și pe ale celorlalți.

Unde greşim ca părinţi în educarea copilului?

Imagine Unde greşim ca părinţi în educarea copilului?

Meseria de părinte, după cum mulţi spun este cea mai grea meserie din lume. Este o muncă ce uneori pare a fi titanică, necesită multă răbdare, gingăşie şi mai ales dragoste. Cei care îşi asumă această responsabilitate trebuie să conştientizeze faptul că a deveni părinte poate fi un drum anevoios presărat cu multe greşeli.

Comparaţiile între copii şi efectele lor nocive

Imagine Comparaţiile între copii şi efectele lor nocive

Copiii nu se dezvoltă toţi la fel, sunt unici şi au propriul lor ritm de creştere. De aceea, este necesar ca părinţii să conştentizeze acest fapt şi să nu supună micuţii la presiuni inutile. Fiecare copil trebuie tratat individual. Este absurd să facem comparaţii şi asemănări cu alţi puşti de vârsta lor. Continuând în acest mod, părinţii îşi vor transforma copilul într-o fiinţă cu o stimă de sine scăzută. Mai mult, acesta va avea convingerea că ceilalţi oameni îi sunt superiori.

Cum să ȋmi ascult copilul?

Imagine Cum să ȋmi ascult copilul?

Orice părinte vrea tot ce este mai bun pentru copilul lui. De aceea, cei mai mulţi dintre noi vom încerca să oferim micuţului tot ce îşi doreşte, fără a ne da seama că uneori este prea mult. Alternativa pentru părinţi în acest caz ar fi următoarea: să-şi îndrepte mai mult atenţia spre ce are nevoie cu adevărat copilul. Astfel spus, părinţii trebuie să-şi asculte mai des copilul, să înţeleagă acest proces prin care cel mic se manifestă în rutina zilnică.

Părinţi perfecţionişti, copii nefericiţi

Imagine Părinţi perfecţionişti, copii nefericiţi

Copiii sunt oglinda părinţilor, în ea reflectându-se imaginea întregii familii. Uneori, această viziune nu este una pozitivă. Poate şi de aceea comportamentul micuţilor exprimă foarte bine conflictele şi problemele existente între mamă şi tată. Altfel spus, un copil dificil este creaţia unor părinţi dificili.

Jocul şi importanţa acestuia pentru copil

Imagine Jocul şi importanţa acestuia pentru copil

Jocul este viata copilului; necesitatea zilnică a acestuia este prezentă ȋncă din momentul naşterii. Jocul reprezintă primul stadiu de invăţare şi de activitate creatoare. Copilul se dezvoltă prin joc, dobândeşte capacităti şi experienţe noi; ȋşi cultivă spiritual de observaţie, memoria, fantezia si gândirea.

10 porunci ale lecturii alături de copii

Imagine 10 porunci ale lecturii alături de copii

Dragostea pentru lectură a copiilor se sădeşte şi se creşte de la vârste foarte fragede de către părinţi. Timpul petrecut de copii şi părinţi alături de o carte este un timp special, care nu poate fi înlocuit de nicio altă activitate. Alături de cărţi, copiii şi părinţii se joacă, se amuză, se descoperă, se dezvoltă, intră în universuri nemaivăzute şi mereu altele. Iată câteva recomandări pentru ca primele lecturi să fie momente unice, egalate sau depăşite doar de…alte lecturi alături de cei mici.

Jocuri brici pentru pitici

Imagine Jocuri brici pentru pitici

Jocuri brici pentru pitici reprezintă o colecţie de jocuri pentru copii, cu idei minunate de asocieri ȋntre animale, habitate, anotimpuri, litere, cifre, meserii, forme geometrice şi nu numai. Sub formă de „cărţi de joc”, ca să poată fi luate cu mânuţa, studiate şi aranjate după pofta jucăuşului.